DIY-bröllop i midnattssolens land

ÖVERTORNEÅ, Norrbotten. DIY-bröllop i Tornedalen, Midnattssolens land.

Det är i början av juli. Vi befinner oss vid polcirkeln vid finska gränsen. Älven är nästan varm. Ibland blir den lika varm som en sommarsjö någonstans i södra Sverige, ibland blir det inte mer än sisådär 16-17 grader. Dvs nästan som ett vinterbad. I vilket fall som helst; sommaren har kommit till Tornedalen och det är dags för VM-kanotisterna Sussi och Kalle att äntligen gifta sig. På Sussis gamla hemgård har det skapats ett äkta DIY-bröllop med hjälp av närmaste familjen.

Under tiden resten av familjen fixar och donar med blommor, björkris och allt som sig bör på ett äkta Tornedalsbröllop i sommarskrud åker vi iväg till brudparets favoritplats i området, Kattilakoski, en fors några mil norrut världsberömt bland kanotister. Här har paret spenderat hundratals eller kanske tusentals timmar i vattnet för att bli bland de bästa i världen. Här knäpper vi av lite bilder (på torra land) och funderar om de svarta regnmolnen kommer glida förbi eller stanna.

Vigsel med sjöutsikt

Med utsikt över sjön nedanför hemgården vigs sedan paret med den närmaste familjen och vännerna närvarande. Två vänner med excellenta stämmor sjunger några grymma toner. Sedan blir det fika i ladan innan Tävlingarna med stor T börjar. Många av gästerna är långväga då paret egentligen bor i Mälardalen. De flesta är antingen kanotister eller psykologer, eller både och. Nu ska dessa sammansvetsas och lära känna varandra för att stämningen vid middagen ska höjas till taket. Man kan ju inte annat än älska de människor som kan det här med att ordna en riktig bra tävling. Vi snackar pilbågsskytte, fiskekast, hammaren och spiken för att nämna några. Paret hade dock valt att inte själva delta för att inte förstöra stämningen under denna dag…

Tävlingarna avstyrs i god tid innan någon hunnit skada sig och festdeltagarna promenerar till den pyntade lokalen bredvid. Lätt svettiga om de just sprungit, men fyllda med endorfiner. Några sveper en iskall öl från dryckestunnan för att släcka törsten. Gott, jag känner att det läskas i munnen bara jag tänker på det.

Till middag: Endast lokala delikatesser som helstekt ren, mandelpotatis från granngården och tillbehör från den närliggande skogen.

Dagen efter åkte paret på bröllopsresa, utan barn, men tillsammans med sina närmaste vänner; en veckas paddeläventyr i Torneälven.

Vill du ha mer bröllopsinspiration? Kolla in bilderna från andra VM- deltagare, Anna och Johans höstbröllop på Västkusten.

Lisa Björk Photography

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå