Dokumentär familjefotografering i Sörmland

STJÄRNHOV. Ett dygn på landet. Sommar, sol och bruna ben. När familjen Welff åkte till stugan (eller landet som man säger här) tog de med mig och såg till att få en helt vanlig semesterdag dokumenterad.

Jag dyker upp redan kvällen innan för att utan kamera lära känna dem lite innan. Min säng finns i ”hönshuset”, ett renoverat uthus som byggts om för att rymma många gäster. När barnen vaknar ska de veta vem jag är och inte bli rädda när jag sitter där med kameran vid frukostbordet. Kidsen blir inte rädda, tvärtom. De gillar att bli fotograferade, framförallt när jag visar dem några bilder när de gör extra tokiga grejer.

 

Avslappnade bilder till familjealbumet

Det är högsommar, både päron- och äppelträden har frukt och sjön glittrar i solen. Den här familjen har helt säkert simhud mellan tårna eftersom de spenderar nästan halva dagen i vattnet. Att lära sig simma är A och O för barnen som inte räds att hoppa från bryggan. Till och med jag tvekar att hoppa, men inte 5-åringen, istället tar hon sats och hoppar med ett stort leende på läpparna.

De här långa passen är de bästa tycker jag. Tid är guld för en dokumentärfotograf som mig. Ju längre tid jag får vara med, desto mer avslappnade blir de som blir fotograferade, och vågar vara sig själv. Det blir genuina bilder som visar hur det var, inga krystade, uppställda motiv. Och det är precis det här en dokumentär familjefotografering handlar om. Den ger det där lilla extra som jag tycker kan saknas i många av dagens familjealbum; de äkta tillfällena som man som förälder vill komma ihåg men som man aldrig själv kan fotografera.

Nyfiken på fler bilder från hur en vanlig vardag kan se ut? Så här blev bilderna från en familjefotografering i Nacka.

Lisa Björk Photography

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå