Fotografens tips för att få bästa bröllopsbilderna

 

Ok. Den här guiden är skriven ur min synvinkel som dokumentär bröllopsfotograf. Här kommer mina tips för att få bästa bröllopsbilderna.

 

Anlita en fotograf du klickar med

Det här är nog den viktigaste regeln för att ni ska få bilder som ni kommer älska. Se till att anlita en fotograf som ni gillar, inte bara bildmässigt, utan även personlighetsmässigt! Se till att träffa eller ha ett telefonmöte med fotografen innan ni bokar hen för att se om kemin är där. Stör ni er redan under mötet på fotografen så kommer det inte bli bättre under bröllopsdagen när ni är stressade. Fotografen är den person som ni kommer att umgås mest med under hela dagen. Så se till att ni har roligt tillsammans. Här kan ni läsa mer om mig för att se om vi skulle passa ihop 🙂

 

Kommunikation

Ju mer jag vet om er och era planer och visioner desto bättre blir det. Jag är er vän, er BFF, och jag ska hänga med er under (kanske hela) eran bröllopsdag. Jag ska skapa bilder som ni ska älska och värdera högt. Så please don’t keep me in the dark!

 

Ljus, ljus och mera ljus

Fotografi betyder ändå ”måla med ljus”. Under en sådan här dag är bra ljus extra viktigt. Men vad räknas som bra ljus då? Jo, det är ett naturligt och mjukt ljus. Det kan man inte alltid få, men man kan sträva efter det -där det går.

Några grejer för er att fundera på vid planeringen av bröllopet: Hur ser ljuset ut på platsen där ni ska göra er i ordning, viga er och sen ha middag och festen? Vid just den tidpunkten ni kommer vara där? Väder kan man inte styra över, men man kan styra över om man ska sitta i en murrig källare eller ett stort rum med mycket ljusinsläpp.

Har du trots allt bokat en lokal med dåligt ljus av någon anledning, se till att ljus-sätta med massor av ljus, det kan vara levande ljus och/eller slingor. Läs här för snygga ljusslingor.

Jag har dessutom skrivit ett helt eget blogginlägg om ljus. Här kan du läsa det!

 

Vad är viktigast?

Fundera på vad som är viktigast för er när det gäller bilderna? Är det att få massor av detaljbilder, stunderna med familj och vänner, kanske någon äldre släktning som inte kommer vara med mycket längre? Kommunicera det då till fotografen. Cirka en månad innan bröllopsdagen kommer jag skicka ut ett frågeformulär med frågor om exakta tider, platser, telefonnummer och viktiga personer. Oavsett om du väljer att ha med mig eller någon annan på er stora dag så se till att ni kommunicerar detta.

Har ni bokat en professionell fotograf så vet de med sig att fotografera allt från detaljer och stämning. Om det är något speciellt ni tycker är extra viktigt – se till att fotografen vet om det så att hen kan lägga extra fokus på det. Det är alltid bättre att veta för mycket än för lite.

 

Porträtt

När det kommer till porträtt så är det alltid bästa att komma överens med fotografen om hur och när det ska ske. Jag fotograferar vanligtvis porträtt under allt mellan 15 minuter till en och en halv timme beroende på vad brudparet önskar och hur förutsättningarna ser ut.

Bästa tiden för magiska porträtt är under den sk ”golden hour”, den gyllene timmen när solen börjar gå ner och ljuset blir mjukt och får en gyllene ton. Sen kommer blå timmen, den är jäkligt snygg den också. Om det finns möjlighet så rekommenderar jag starkt att ta en 15 minuters paus från gästerna och gå ut och knäppa av några bilder.

 

Gruppbilder

Min erfarenhet är att de bör tas direkt efter vigseln (efter kramkalaset), innan alla börjar röra sig till mingel och middag. Räkna med att varje gruppbild tar ca 3 min så försök att föreställa dig hur länge du vill stå på samma ställe och le. Gör gärna en lista på konstellationerna och ge till fotografen alt. toastmaster så hen snabbt och lätt kan rabbla upp namnen.
Är det mycket gäster, se till att Toastmastern hjälper till! Ska det tas en stor gruppbild? Hur och när ska den tas, direkt efter vigseln eller finns det möjlighet att göra en paus i middagen och få ut alla i magiskt kvällsljus?

 

Konfettibomber och rosenblad

Jag älskar alla former av konfettibomber, såpbubblor och färgglada rosenblad. Det är kul, blir snyggt på bild och skapar ofta en snackis långt efteråt.

 

Gör det som känns naturligt och rätt

Gör inget bara för att du läst det på en lista eller någon annan gjorde så på sitt bröllop.

Lisa Björk Photography

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå