11 tips vid bröllopsplanering

Jag vill absolut inte diktera vad ni ska göra på ert bröllop, men jag delar gärna med mig av en del tips på hur du ska planera din bröllopsdag för att den ska bli så bra som möjligt. Det här är mina tips för en lyckad bröllopsfest.

 

Gör er grej

Direkt nyheten släpps om att du ska gifta dig kommer tips och ”goda råd” att hagla från vänner och familj. En del av råden kommer säkerligen inte att passa er. Kom ihåg att detta är er dag! Låt inte någon annans förväntningar ta över eftersom det kommer göra att du inte känner att den här dagen handlar om dig och din partner, utan någon annans.

Är vit klänning inte är din grej så välj något annat som du tycker är snyggt som te x röd kostym (hett hett hett!). Om 100 gäster på ett slott ger dig ångest, välj en intim liten ceremoni i trädgården. Vill du äta tårta först, gör det. Kom ihåg detta är er dag och ni bestämmer själv hur ni vill ha det!

 

Luft i schemat

Bröllopsdagar är ofta ganska långa med många moment, och det går väldigt fort. Det är lätt hänt att små grejer drar i väg på tiden och plötsligt står man där en timme efter schemat med ingen tid för att gå på toaletten, äta och allra minst tid för att få en liten stund för sig själv och ta in allt. Det är lätt att en sådan här dag blir överväldigande.

Lägg därför in luft i schemat. Mycket luft.

Har man små barn ska man alltid beräkna att shit happens. Dubbelkolla med frisör och smink hur länge det tar. Lägg sedan på mer tid.

En kvart här och där kommer göra att ni kan slappna av och njuta av dagen. Låt det finnas plats för det oväntade.

 

Ge gästerna tid

De är där för er skull. För att fira er. Ge gästerna tid att få umgås med er. Kanske har du inte träffat många av dem på väldigt länge. Passa då på att förlänga festen och ge dina nära och kära tid att ”catch up”. Varför inte ha avslappnad trädgårdsfest dagen innan där alla gäster kan träffas och lära känna varandra. Kör lite tävlingar så folk lär känna varandra. Detta gör att stämningen på själva bröllopsdagen är mycket mer avslappnad när alla känner varandra lite bättre. Avsluta med en gemensam brunch dagen efter bröllopsfesten.

 

Toastmaster & toastmadame

Toastmastern ses som det mest ärofyllda uppdraget, men det är även det tyngsta jobbet under en bröllopsdag. Att vara toastmaster är ett heltidsjobb under bröllopsdagen och innebär bland annat att valla människor till olika platser, se till att tider hålls, organisera vilken ordning talen ska hållas, hålla koll på maten och planera eventuella lekar och spex. Helst ska de även kunna prata högt och tydligt och vara lite roliga. Välj med omsorg en eller två som kompletterar varandra.

 

Levande musik

Inget gör en fest så mycket som levande musik. Det är en enorm stämningshöjare både under vigsel, mingel och fest. En favoritlåt som framförs av skickliga musiker under vigseln får de flesta ögon att rinna, ett riktigt bra band får upp alla på dansgolvet, håller liv i stämningen och lyfter den sen till skyarna. Ingen Spotify-lista i världen klarar det. Tyvärr.

 

Schlapp av

Inse att något någonstans kommer gå fel hur välplanerat det än är, och det är helt OK. Ja planera för att minimera stressen men när dagen väl är här, släpp allt och NJUT oavsett hur det blir. Skratta istället åt det och se ”felen” som en del av er historia, en historia att berätta för era barnbarn. Låt det inte förstöra er dag!

 

Väderbiten

Du kan inte kontrollera det ändå så släpp oron över att det kommer att regna. Just roll with it och gör det bästa av det. Det blir grymt ändå. Om du har bokat en grym fotograf så kommer hen att göra det bästa av det oförutsedda. Efter regn kommer oftast solsken och det vackraste ljuset.

 

Anlita en bröllopsplanerare

Det kan kännas överväldigande med allt som ska planeras inför ett bröllop och det görs ofta inte heller över en natt. Att anlita en grym bröllopsplanerare kan göra underverk för stressen och ångesten över alla beslut som ska tas för att hitta lokal, komma på eventuellt tema, boka blommor och ta diskussionerna med leverantörerna som du vill slippa. Om bröllopsplaneraren även är med under bröllopsdagen så kommer hen att bistå er, leverantörerna och gästerna. De ser till att tider hålls och allt flyter på som det ska. De kommer lugna dina nerver.

 

Mata fotografen

Ska din fotograf vara med större delen eller hela dagen? Se då till att hen får mat för att orka hålla igång. Det blir ofta inte många stunder som fotografen får sitta ner och ta det lugnt eftersom de konstant måste vara på tå för att inte missa alla viktiga ögonblick. Gör upp med köket i förväg om att när middagen börjar serveras så servera fotografen först/efter honnörsbordet (om hen inte sitter med sällskapet) så att hen kan vara på plats när talen börjar. Oftast fotar man inte när gästerna äter pga. osnyggt, då är det perfekt läge för att även fotografen äter. Om det inte finns mat till fotografen kanske hen måste åka iväg för att skaffa mat på annat håll och ibland kan det vara ganska långt bort..

 

Telefonfri ceremoni

Vad vill du se när du går ner för gången till vigselförrättaren? Kärleksfulla ansikten på de som är där för att fira er eller 50 stycken mobilkameror och ipads? Om ni inte vill det så be toastmastern eller vigselförrättaren att berätta att ni kommer dela bilderna från den professionella fotografen ni anlitat just för detta och att ni vill att gästerna är närvarande med sina fulla sinnen. Det är en helt annan känsla när gästerna ÄR DÄR med er. Även om ni gör det så kommer det alltid vara någon som fotar/filmar ändå…

 

Kom ihåg varför vi är här

Denna dagen handlar inte om klänningen, tårtan, blommorna eller musiken utan om två människor som älskar varandra och vill spendera resten av livet tillsammans. Det är lätt att glömma detta i all planering och stress. Kom ihåg vad som är viktigt!

 

Här kan du läsa fler tips om hur man får gästerna att snacka om bröllopet i månader framöver!

Lisa Björk Photography

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå